Algemene info over mobiel internet

Verschillende vormen van mobiel internet

Mobiel internet kent verschillende vormen met vaste of variabele kosten per maand. Naast de abonnementen kun je ook mobiel internet gebruiken in een prepaid vorm. Tot slot zijn er abonnementen waar je alleen betaalt voor die dagen waarop je gebruik maakt van mobiel internet. In het kort worden de volgende vormen onderscheiden: Vaste kosten, Maximale snelheid, No use no pay, Prepaid, WiFi/Hotspots en Tethering.

Meer over alle vormen van mobiel internet

Snelheid van mobiel internet

Momenteel is HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) de meest gebruikte vorm van mobiel internet voor op de laptop. Het is de opvolger van de UMTS technologie. Momenteel worden er in Nederland verschillende tests gedaan met de Long Term Evolution-technologie (LTE), die flink hogere snelheden mogelijk moet gaan maken. De zes snelheden die we onderscheiden zijn: GPRS (2.5G), EDGE (2.75G), UMTS (3G), HSDPA (3.5G), HSUPA (3.75 G) en LTE (4G).

Meer over de verschillende technieken die mobiel internet mogelijk maken.

Informatie over de verschillende aanbieders

Nederland kent verschillende aanbieders van mobiel internet. Grote spelers op de markt zijn KPN, Vodafone en T-Mobile. In de loop der tijd zijn er nieuwe, kleine providers bijgekomen. Dit zijn Hi, Telfort, XS4ALL , Simyo en Tele2, die overigens (voorlopig nog) gebruik maken van de netwerken van de eerder genoemde providers.

Overzicht van verschillende providers van mobiel internet