Overzicht van aanbieders

In Nederland zijn momenteel acht providers die mobiel internet op laptops en tablets aanbieden. De drie grootste aanbieders zijn KPN, Vodafone en T-Mobile. Zij hebben alle drie een eigen netwerk met volledige dekking in Nederland. De kleinere aanbieders, die vaak wel een eigen doelgroep en bijbehorende specifieke abonnementen hebben, zijn Albert Heijn, XS4ALL, Simyo, Telfort en Tele2. De vijf eerstgenoemde kleinere providers zijn onderdeel van KPN en maken dan ook gebruik van het KPN-netwerk. Tele2 daarentegen is een zelfstandige onderneming en maakt gebruik van het netwerk van T-Mobile. Check voor een volledig overzicht van alle abonnementen met smartphone ook Budger.nl.

Alle abonnementen per provider

  • AH - Maximale downloadsnelheden tot 3,6 Mb/s. Vooralsnog alleen prepaid mobiel internet, zowel voor laptop/netbook als voor iPad en andere tablets. Wordt als sim-only of met Dongel geleverd.
  • KPN - Maximale downloadsnelheden tot 14,4 Mb/s. KPN is de grootste telecomaanbieder van Nederland. Het is ook eigenaar van Telfort, Hi, XS4ALL en Simyo, waarmee het specifieke doelgroepen wil aanspreken.
  • Simyo - Maximale downloadsnelheden tot 2 Mb/s. Puur betalen naar gebruik.
  • T-Mobile - Maximale downloadsnelheden tot 14,4 Mb/s. De helft van het dataverkeer in Nederland gaat over het netwerk van T-Mobile. T-Mobile is de naam waaronder Deutsche Telekom haar mobiele diensten aanbiedt. T-Mobile is net als Vodafone een grote internationale provider. Het richt zich hierbij op Europa en de Verenigde Staten. De van oorsprong Duitse provider kwam in 2002 op de Nederlandse markt door de overname van Ben. In 2008 heeft T-Mobile deze merknaam weer in het leven geroepen, maar niet voor mobiel internet op laptops en tablets. In 2007 verstevigde T-Mobile zijn positie in de Nederlandse markt door de overname van Orange (het Nederlandse gedeelte). - De abonnementen die T-Mobile aanbiedt voor mobiel internet op de laptop en tablet zijn erg overzichtelijk te noemen. Met zijn onderverdeling in Economy, Business en Executive houdt de provider het eenvoudig, terwijl door middel van duidelijke verschillen in snelheden en databundels goed in de verschillende behoeften van gebruikers wordt voorzien. Met name in de zomermaanden van 2010 was T-Mobile in opspraak door grote storingen op haar netwerk. Door flink te investeren in dit netwerk hoopt de provider deze problemen achter zich te laten, wat vooralsnog aardig lijkt te lukken.
  • Tele2 - Maximale downloadsnelheden tot 7,2 Mb/s. De van oorsprong Zweedse telecomaanbieder startte in 1997 als prijsvechter op de Nederlandse telefoonmarkt. Inmiddels heeft Tele2 een stevige positie weten te veroveren in de Nederlandse telecommarkt en biedt het ook mobiel internet aan.
  • Telfort - Maximale downloadsnelheden tot 768 Kb/s. Sinds de overname van Telfort door KPN is het geleidelijk aan gebruik gaan maken van het KPN-netwerk. Aan het kleine aanbod van abonnementen voor mobiel internet op de laptop of tablet is duidelijk te merken dat hier door Telfort geen prioriteit aan gegeven wordt. Een belangrijk pluspunt van de Telfort-abonnementen is dat er gewerkt wordt met een Fair Use Policy (FUP) waarmee over het algemeen flinke hoeveelheden data verbruikt kunnen worden. Daarnaast maak je met mobiel internet van Telfort gebruik van het kwalitatieve KPN-netwerk, al moet daarbij vermeld worden dat de snelheden die Telfort aanbiedt met 768 Kb/s (download) en 384 Kb/s (upload) zeker niet tot de snelsten behoren.
  • Vodafone - Maximale downloadsnelheden tot 28,8 Mb/s. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat deze maximale snelheden alleen gehaald kunnen worden in de Randstad. Vodafone is 's werelds grootste mobiele telecomaanbieder. Het is de Nederlandse markt binnengetreden door de overname van Libertel. Vodafone biedt een breed assortiment aan met verschillende vormen van mobiel internet op je laptop of tablet. Hierdoor kan het goed voorzien in de verschillende en soms specifieke behoeften die je kunt hebben. Aan de andere kant kan het brede assortiment de keuze er moeilijker op maken. Door bijvoorbeeld onze vergelijker hopen we je te kunnen helpen toch de vorm te vinden die het beste past bij jouw behoeften.Momenteel is Vodafone de provider met de laagste tarieven voor gebruik van mobiel internet in het buitenland. Waar andere providers hun tarieven hiervoor moeilijk kunnen laten zakken door hoge tarieven voor roaming, kan Vodafone makkelijker lage tarieven rekenen gezien het feit dat het in vele landen een eigen netwerk heeft. Door middel van een dekkingskaart is goed te achterhalen hoe het bereik van Vodafone in jouw woonplaats is.
  • XS4ALL - Maximale downloadsnelheden tot 7,2 Mb/s. XS4ALL was in 1993 de eerste Nederlandse provider die internet aanbood aan particulieren. In 1998 werd het een dochteronderneming van KPN. XS4ALL blijft hoge eisen stellen aan de diensten die het aanbiedt en doet er ook alles aan om een goede service te bieden. Het biedt vier verschillende abonnementen aan voor mobiel internet op je laptop of tablet waarmee het aanbod overzichtelijk blijft, maar ook voorziet in de verschillende behoeften.
  • UPC - is sinds de jaren '90 actief op de Nederlandse markt van kabelinternet en -televisie. In de loop van het afgelopen decennium is UPC hiernaast ook (vaste) telefonie aan gaan bieden. Eind juni 2011 is UPC begonnen met het aanbieden van mobiel internet voor zakelijke gebruikers. Momenteel is de maximale downloadsnelheid die UPC aanbiedt 14,4 Mb/s.