UMTS (3G)

UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) wordt over het algemeen beschouwd als de opvolger van GPRS. De UMTS standaard ondersteund zowel pakket- als circuitgeschakelde netwerken. Pakketgeschakelde netwerken worden gekendmerkt door het opdelen van de te verzenden data in kleinere informatie-pakketten. Omdat deze informatie op verschillende momenten en binnen verschillende kanalen verstuurd kan worden, kan de bandbreedte beter benut worden. Circuitgeschakelde netwerken zijn ouder dan de pakketgeschakelde netwerken en wijzen een uniek kanaal aan per dataoverdracht. Op deze manier ontstaan er veel parallelle kanalen waardoor de bandbreedte niet optimaal benut wordt.Om UMTS mogelijk te maken werd de oude GSM infrastructuur verbeterd. Doordat het hogere snelheden mogelijk maakte dan zijn voorgangers, is UMTS in feite de techniek geweest die mobiel internet op de laptop het eerst mogelijk maakte. UMTS behoort tot de derde generatie mobiel internet (3G).

Veiling UMTS-licenties

De licenties voor UMTS werden in 2000 geveild in het Kurhaus in Scheveningen. De verwachtingen omtrent UMTS waren hooggespannen en de licenties waren dan ook erg in trek bij de providers. Verwacht werd dan ook dat de veiling vele miljarden op zou gaan leveren. Wekenlang stonden de kranten vol met de ontwikkelingen op de veiling, met name wat betreft de geboden bedragen. Uiteindelijk leverde de veiling de Nederlandse overheid bijna zes miljard gulden op. Dit bedrag werd volledig gebruikt om (een gedeelte van) de staatsschuld mee af te lossen.

UMTS op nieuwe frequenties

Voor de UMTS Standaard is er een totale bandbreedte van 145 MHz in gebruik genomen. Het grootste deel daarvan staat open voor de zogenaamde TD-CDMA techniek. Deze techiek maakt het mogelijk unieke kenmerken aan gebruikers toe te wijzen die herkend worden door de providers. Daarnaast kunnen vele unieke gebruikers gelijktijdig informatie over een kanaal sturen wat de dataoverdracht sneller maakt. Het voordeel van deze nieuwe frequenties is dat ze een groter bereik hebben en daarmee een betere (landelijke) dekking mogelijk maken. Daarnaast hoefden er hierdoor minder masten geplaatst te worden, wat een kostenbesparing tot gevolg had.

Snelheden van UMTS in perspectief

Let op: dit zijn theoretische maximale downloadsnelheden. Omgevingsfactoren zoals drukte op het netwerk en afstand tot de zendmast beïnvloeden de daadwerkelijke snelheid.

UMTS in Nederland

In februari 2004 werd UMTS gelanceerd door Vodafone Nederland, enkele maanden later lanceerde KPN haar UMTS-netwerk. Eind 2005 werd ook het UMTS-netwerk van T-Mobile voor gebruik beschikbaar gesteld. Op dit moment zijn deze drie providers (de grootste drie in Nederland) de enigen met een eigen UMTS-netwerk met landelijke dekking.

UMTS-masten

De groei van mobiel internet kan duidelijk afgelezen worden aan de toename van het aantal UMTS-masten in Nederland. Waren het er eind 2005 nog 3380, vijf jaar later (eind 2010) zijn het er 9992. Zonder deze UMTS-masten zou de enorme groei die mobiel internet de afgelopen jaren heeft doorgemaakt niet mogelijk zijn geweest. Daarnaast is de software van de meeste UMTS-systemen inmiddels ge├╝pgraded naar HSDPA, waarmee het mogelijk is geworden dat meer mensen tegelijkertijd tegen hogere snelheden gebruik kunnen maken van mobiel internet