EDGE (2.75G)

EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution, soms ook EGPRS genoemd) heeft als opvolger van GPRS een verbeterde technologie voor dataoverdracht.

EDGE bouwt verder op GPRS

EDGE werkt op bestaande GSM-netwerken. Het is een uitbreiding van GPRS en in plaats van een maximum van 21,4 Kb/s worden downloadsnelheden mogelijk tot 384 Kb/s, hoewel in de praktijk die snelheid meestal niet haalbaar is door omgevingsfactoren. Door middel van een aanvullende modulatietechniek (8PSK) kan men een grotere hoeveelheid informatie per dataeenheid versturen dan mogelijk is bij GPRS.

EDGE in Nederland

In Nederland is EDGE door Telfort geïntroduceerd en in heel Nederland beschikbaar geweest. Het Telfort netwerk is echter afgebouwd, waardoor sinds 1 juni 2007 EDGE in Nederland niet meer landelijk beschikbaar is geweest. Sindsdien heeft alleen T-Mobile, bij de TU Delft, een EDGE netwerk voor studenten en medewerkers aldaar. Februari 2011 meldt Vodafone echter een EDGE-netwerk in Nederland uit te gaan rollen op de plekken waar de meeste capaciteit benodigd is. Op die manier hoopt de provider - met EDGE als een soort back-up systeem - beter bestand te zijn tegen het enorm toenemende gebruik van mobiel internet.

EDGE in België

In België is EDGE door Mobistar geïntroduceerd in Brussel en Antwerpen. Het netwerk is later uitgebreid met Gent, Luik en Charleroi. Sinds eind 2005 heeft 99 procent van de Belgische bevolking toegang tot EDGE. Het netwerk van BASE heeft vanaf eind juni 2006 een volledige EDGE upgrade gehad. Proximus biedt ondertussen ook EDGE aan, maar dit dekt nog altijd niet volledig hun netwerk.

Laatste in de tweede generatie mobiel internet

EDGE is de laatste verbetering geweest in een reeks aanpassingen en verbeteringen in de 2G of tweede generatie mobiel internet. Daarna werd de derde generatie mobiel internet ingeluid: 3G. Deze generatie begon met de UMTS Standaard. Deze UMTS Standaard maakt gebruik van een verniewde W-CDMA techniek. Het belangrijkste verschil met EDGE is dat gebruikers niet een eigen vast kanaal krijgen toegewezen; in plaats hiervan opereert UMTS in een 'blok' van kanalen. Afhankelijk van hoe intensief iemand aan het downloaden is, wordt bepaald hoeveel kanalen in het blok benut worden. Deze verdeling van bandbreedte maakt de derde generatie een stuk efficienter dan zijn voorganger. Lees verder over de derde generatie mobiel internet en UMTS (3G).