HSDPA (3.5G)

HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) is een softwarematige upgrade van UMTS die met name de efficiëntie van de technologie flink verbetert. Zoals uit de naam is af te leiden, kunnen met de software van HSDPA hogere downloadsnelheden behaald worden. Hiermee kan een groter aantal mensen tegelijkertijd gebruik maken van mobiel internet, terwijl de snelheden ook nog eens hoger zijn dan die van UMTS. HSDPA wordt dan ook wel 3.5G of 3G+ genoemd.

Verschillen tussen HSDPA en UMTS

Situatie in Nederland

T-Mobile was in april 2006 de eerste operator in Nederland die zijn UMTS-netwerk verbeterd had met de HSDPA-software. In oktober van datzelfde jaar volgde Vodafone, terwijl niet veel later ook KPN meeging in deze ontwikkeling. Inmiddels hebben deze drie providers hun volledige netwerk geüpdatet met HSDPA.

HSDPA: snelheden tot 14,4 Mb/s

Momenteel bieden zowel Vodafone, T-Mobile, Vodafone als KPN HSDPA-verbindingen aan met een maximale downloadsnelheid van 14,4 Mb/s. Tot op heden is het zo dat de providers deze snelheden alleen aanbieden bij hun duurdere abonnementen.

Vodafone: 28,8 Mb/s in de vier grote steden

Door verdere investeringen in zijn netwerk te doen, biedt Vodafone in de vier grote steden (Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam, red.) maximale downloadsnelheden van 28,8 Mb/s aan. Ook hiervoor geldt dat deze maximale snelheid alleen wordt aangeboden bij de duurdere abonnementen. Op dit moment lijkt het erop dat Vodafone deze snelheden niet landelijk aan gaat bieden. De provider zegt de snelheid in deze vier steden vooral verhoogd te hebben omdat hier ook de capaciteit mee vergroot wordt. Zodoende hoopt Vodafone overbelasting van het netwerk op deze drukke plaatsen te voorkomen. De rest van Nederland zal voor hogere snelheden zal moeten wachten op de uitrol van LTE.

Situatie in België

In 2006 lanceerde Proximus in België HSDPA. Hiermee maakte het theoretische maximumsnelheden van 3,2 Mb/s mogelijk. In 2007 nog werd de maximale downloadsnelheid verhoogd tot maximaal 14,4 Mb/s. Doordat Proximus zijn volledige netwerk met HSDPA heeft geüpdatet, heeft het hiermee dezelfde (landelijke) dekking als het al had met UMTS.

Mobistar België

Mobistar lanceerde in februari 2006 HSDPA met een downloadsnelheid van 1,8 Mbps. Inmiddels is de dekking die Mobistar met HSDPA heeft zo goed als landelijk, terwijl de maximale downloadsnelheden zijn toegenomen tot 7,2 Mb/s. Doordat HSDPA backwards compatible is, kan bij netwerkproblemen automatisch gebruik gemaakt worden van het 2G-netwerk, dat een dekking heeft van 99%.

BASE België

Ondanks zijn investeringen in UMTS en later HSDPA, lijkt BASE anno 2010 alleen nog mobiel internet voor de smartphone aan te bieden. Overigens is het BASE voorlopig nog niet gelukt om landelijke dekking te bereiken met zijn 3G-netwerk.

Hogere uploadsnelheden: HSUPA

In Nederland hebben KPN, Vodafone en T-Mobile inmiddels ook hogere maximale uploadsnelheden mogelijk gemaakt dan in eerste instantie het geval was met UMTS. Dit is mogelijk gemaakt door HSUPA. Dit is net als HSDPA een softwarematige verbetering van UMTS en wordt ook wel 3.75G genoemd.