HSUPA (3.75G)

HSUPA (High Speed Uplink Packet Access) is net als HSDPA een softwarematige verbetering van UMTS. Het verschil is dat HSDPA hogere downloadsnelheden mogelijk maakt, terwijl HSUPA juist hogere uploadsnelheden mogelijk maakt. In de praktijk hebben de Nederlandse providers door middel van HSDPA eerst de maximale downloadsnelheden verhoogd, terwijl pas in een later stadium met behulp van HSUPA ook de maximale uploadsnelheden verhoogd zijn. Waar HSDPA te boek staat als 3.5G, wordt HSUPA dan ook wel 3.75G (of 3¾G) genoemd.

HSUPA sneller door verbeterde foutcorrectie

Net als HSDPA maakt HSUPA gebruik van verbeteringen in foutcorrectie. Hiermee wordt het netwerk efficiënter gebruikt waardoor het niet alleen in staat is om de uploadsnelheid te verhogen, maar ook om de datacapaciteit voor het uploaden te vergroten. Ook wordt het kanaal niet gedeeld door verschillende actieve gebruikers. HSUPA biedt in totaal een verhoging van 1,5 a 2,5 maal de huidige uploadsnelheid. KPN, T-Mobile en Vodafone zijn er hierdoor inmiddels in geslaagd om maximale uploadsnelheden van 2,0 Mb/s aan te bieden.

Voordelen HSUPA

HSUPA techniek

HSUPA maakt gebruik van een 'Enhanced Dedicated Channel' techniek. Deze techniek maakt een grotere data capaciteit mogelijk evenals een snellere verzending van data. Daarnaast is de tijdsduur om een verbinding tot stand te brengen verkort, dit gebeurt met een snellere TTI (Transmission Time Interval). Tot slot gebruikt HSUPA een hybride ARQ (Automatic Repeat-reQuest). Dit is een bekende foutcorrectie-methode die controleert of de te versturen data goed aankomt. De hybride variant gebruikt in HSUPA werkt efficient waardoor fout-controle minder tijd kost en data dus sneller 'goed' aankomt.

HSUPA plant data-pakketten

HSDPA en HSUPA gebruiken beiden een pakket planner (Eng. packet scheduler). Een software toepassing vraagt een dataverzoek aan (middels een User Equipment) om data te kunnen versturen. Het basis station (transceiver station) bepaalt of er meer of minder data verstuurd kan worden. Zo wordt er real time besloten hoeveel bandbreedte er waar kan worden ingezet.

HSUPA initiëert zelf schakelmodi

Naast bovenstaande pakket planner maakt HSUPA ook gebruik van een non-scheduled modus. Deze methode is nog sneller dan geplande dataoverdracht en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor internetbellen. De niet geplande dataoverdracht zoekt ruimte op om constant internetverkeer mogelijk te maken en kan niet gebruik maken van de tragere pakketplanning. Deze zou herhaaldelijk vertraging in gesprekken op internet veroorzaken, wachtend op een open slot om data te kunnen versturen.