Tethering is een verzamelnaam voor verschillende methoden om een apparaat zonder internetverbinding (zoals een desktop, notebook of laptop) aan te sluiten op een mobiel apparaat (zoals een gsm of PDA) met mobiel internet om zo toegang tot internet te verschaffen aan het apparaat zonder internetverbinding. Op deze manier kan een desktop, notebook of laptop gebruik maken van mobiel internet zonder dat hiervoor bijvoorbeeld een los abonnement voor afgesloten hoeft te worden.
Tethering beleid providers
Providers in Nederland zijn geen voorstander van tethering omdat het de druk op de bestaande datanetwerken doet toenemen. Daarnaast verkleint tethering de kans dat men een los mobiel internet-abonnement voor de laptop aanschaft, waarmee de providers potentiële inkomsten aan hun neus voorbij zouden zien gaan. In principe is het bij alle providers verboden om te tetheren, wat niet betekent dat het bij alle providers ook onmogelijk is om te tetheren. Bij sommige providers is tethering onmogelijk gemaakt, maar bijv. bij Telfort is het prima mogelijk. Vodafone biedt een uitbreiding op bestaande mobiel internet abonnementen aan speciaal voor tethering. Met € 15,00 extra per maand zijn de kosten daarvoor helaas wel erg hoog. T-Mobile heeft inmiddels bekendgemaakt ook een betaalde vorm van tethering aan te gaan bieden. Om er achter te komen of je kunt tetheren zul je het simpelweg moeten proberen. Onderaan deze pagina een instructie voor hoe je dit kunt testen op een iPhone.
Tethering: aanspannen [vert.]
Tethering betekent letterlijk 'aanspannen', een verbinding leggen tussen de smartphone met internetverbinding en de desktop of laptop zonder internetverbinding. Die verbinding kan op verschillende manieren worden gemaakt:
USB: Door de smartphone aan te sluiten op de laptop wordt er een direct verbinding gemaakt.
Bluetooth: Een veelgebruikte methode om te tetheren. Handig want je hoeft geen kabel paraat te hebben, en de smartphone kan in je binnenzak blijven zitten.
WiFi: Deze methode wordt meestal niet aangeboden in originele firmware van smartphones, maar in software die na een 'jailbreak' gedownload kan worden.
Tetheren op de iPhone
Met jailbreak is tetheren het makkelijkst. Maar ook met een niet-gejailbreakte iPhone kan je mogelijk tethering toepassen op de iPhone:
Geen jailbreak: heb je een iPhone gekregen bij je abonnement en deze niet gejailbreakt, controleer dan of je beschikt over iOS 4.2 (Instellingen > Algemeen > Info > Versie). Zo niet, update dan in iTunes naar deze versie of hoger. Dan kun je testen of je inderdaad kunt tetheren bij jouw provider door te gaan naar Internet-Tethering (Instellingen > Algemeen > Netwerk > Internet-Tethering), en deze optie dan aan te zetten. Sluit vervolgens je smartphone aan met USB kabel (dit is iets makkelijker dan bluetooth) en check of je verbinding krijgt op je laptop. Op je iPhone zou je bovenin een blauw 'tethering schermpje' moeten zien. Geen optie Internet-Tethering in je menu? Ga dan naar http://help.benm.at op je telefoon en download daar een tethering profiel voor jouw provider.
Wel jailbreak: Je kunt altijd bovenstaande verhaal testen indien je beschikt over iOS 4.2 of hoger. Indien het niet lukt dan kun je in Cydia o.a. PDAnet downloaden. Daarmee kun je heel simpel je telefoon omtoveren in een internetmodem voor je laptop.
Tethering met de HTC Desire
De HTC Desire laat zich makkelijk gebruiken als modem zodat je op andere apparaten ook (mobiel) internet kunt gebruiken. Eigenlijk kun je in viereenvoudige stappen je HTC Desire instellen om als modem te fungeren.
Zet mobiel internet aan op je HTC. Deze gegevensverbinding vind je bij instellingen "Draadloos en netwerken" Daar moeten gegevensverbinding zijn aangevinkt.
+
-
Stap 3
Verbind je HTC Desire via een USB kabel aan op je iPad, netbook, laptop of desktop pc.
+
-
Stap 4
Op je HTC verschijnt een pop up met een aantal opties. Kies in dit scherm voor "Gedeeld internet".
Bekijk hieronder een aantal Engelstalige filmpjes met uitleg hoe je tethering instelt voor je smartphone: