Tethering van smartphone internet

Tethering is een verzamelnaam voor verschillende methoden om een apparaat zonder internetverbinding (zoals een desktop, notebook of laptop) aan te sluiten op een mobiel apparaat (zoals een gsm of PDA) met mobiel internet om zo toegang tot internet te verschaffen aan het apparaat zonder internetverbinding. Op deze manier kan een desktop, notebook of laptop gebruik maken van mobiel internet zonder dat hiervoor bijvoorbeeld een los abonnement voor afgesloten hoeft te worden.

Tethering beleid providers

Providers in Nederland zijn geen voorstander van tethering omdat het de druk op de bestaande datanetwerken doet toenemen. Daarnaast verkleint tethering de kans dat men een los mobiel internet-abonnement voor de laptop aanschaft, waarmee de providers potentiële inkomsten aan hun neus voorbij zouden zien gaan. In principe is het bij alle providers verboden om te tetheren, wat niet betekent dat het bij alle providers ook onmogelijk is om te tetheren. Bij sommige providers is tethering onmogelijk gemaakt, maar bijv. bij Telfort is het prima mogelijk. Vodafone biedt een uitbreiding op bestaande mobiel internet abonnementen aan speciaal voor tethering. Met € 15,00 extra per maand zijn de kosten daarvoor helaas wel erg hoog. T-Mobile heeft inmiddels bekendgemaakt ook een betaalde vorm van tethering aan te gaan bieden. Om er achter te komen of je kunt tetheren zul je het simpelweg moeten proberen. Onderaan deze pagina een instructie voor hoe je dit kunt testen op een iPhone.

Tethering: aanspannen [vert.]

Tethering betekent letterlijk 'aanspannen', een verbinding leggen tussen de smartphone met internetverbinding en de desktop of laptop zonder internetverbinding. Die verbinding kan op verschillende manieren worden gemaakt:

Tetheren op de iPhone

Met jailbreak is tetheren het makkelijkst. Maar ook met een niet-gejailbreakte iPhone kan je mogelijk tethering toepassen op de iPhone:

Tethering met de HTC Desire

De HTC Desire laat zich makkelijk gebruiken als modem zodat je op andere apparaten ook (mobiel) internet kunt gebruiken. Eigenlijk kun je in viereenvoudige stappen je HTC Desire instellen om als modem te fungeren.

+
Stap 1
Installeer HTC Sync. Zie voor uitleg de website van HTC.
+
Stap 2
Zet mobiel internet aan op je HTC. Deze gegevensverbinding vind je bij instellingen "Draadloos en netwerken" Daar moeten gegevensverbinding zijn aangevinkt.
+
Stap 3
Verbind je HTC Desire via een USB kabel aan op je iPad, netbook, laptop of desktop pc.
+
Stap 4
Op je HTC verschijnt een pop up met een aantal opties. Kies in dit scherm voor "Gedeeld internet".
Bekijk hieronder een aantal Engelstalige filmpjes met uitleg hoe je tethering instelt voor je smartphone:

Tethering iPhone 4

Tethering Samsung Galaxy

Tethering HTC One X LTE

Tethering HTC Wildfire

Tethering HTC Desire

Tethering Samsung Galaxy S2 Android