WiFi / Hotspots

Een hotspot is een plek die voorzien is van draadloos internet. Hierdoor is het mogelijk om met je laptop draadloos verbinding met internet te maken. Er zijn zowel betaalde hotspots als gratis hotspots. Ook café's, hotels en restaurants bieden steeds vaker draadloos internet aan. Soms moet voor het gebruik hiervan betaald worden, soms niet.

Betaalde hotspots

Betaalde hotspots tref je vaak aan in openbare gelegenheden, hotels, luchthavens en stations. KPN Hotspots is een wijdverbreid netwerk van betaalde wifi netwerken. Ook T-Mobile is veel vertegenwoordigd. Betaalde hotspots bieden vaak abonnementsvormen aan voor langere tijd, maar je kunt er soms ook d.m.v. sms- of kraskaarten eenmalig een korte tijd van gebruik maken. Het is soms mogelijk om met een abonnement van het ene netwerk gratis gebruik te maken van het andere netwerk. Dit wordt roaming genoemd.

Gratis hotspots

Wifi hotspots in café's en restaurants zijn doorgaans gratis te gebruiken. Soms is de verbinding open, maar steeds vaker is het wifi signaal beveiligd en kun je er alleen gebruik van maken door bijvoorbeeld bij de bar een toegangscode te vragen. Ook heeft een steeds kleiner wordend aantal particulieren thuis een onbeveiligde draadloze internetverbinding, die dan vrij toegankelijk zijn. Verder hebben openbare bibliotheken steeds vaker een speciale ruimte voor laptop gebruikers die voorzien is van een gratis Wifi signaal.

Veiligheid

Houd er rekening mee dat veel wifi hotspots of onbeveiligde privé netwerken vaak matig beveiligd zijn en dat het voor anderen (hackers) mogelijk is om uw dataverkeer te onderscheppen.