Limiet

Waar de Europese Commissie de kosten voor bellen in het buitenland al eerder had weten te verlagen, zijn de kosten van het gebruik van mobiel internet in het buitenland nog geruime tijd onveranderd hoog gebleven. Dit veranderde toen een Duitse toerist een rekening kreeg van € 46.000,00 en een Britse student € 9.000,00 moest betalen. Ook de providers beseften dat deze incidenten geen goede reclame waren voor mobiel internet. Ze gaven aan dat ook zij te maken hadden met hoge inkoopkosten, maar stelden vooruitlopend op nieuwe Europese wetgeving al wel maximumtarieven in.

Nieuwe EU-regelgeving

Onder leiding van Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) is hard gewerkt aan nieuwe wetgeving om het gebruik van mobiel internet in het buitenland goedkoper te maken. Deze wetgeving is 1 juli 2010 ingegaan en heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat providers elkaar nog maar maximaal € 0,80 per MB in rekening kunnen brengen. Het doel hiervan is natuurlijk ervoor te zorgen dat ook de kosten die consumenten in rekening gebracht worden voor buitenlands gebruik van mobiel internet verder omlaag zullen gaan.

Maandelijkse limiet

Toch is dit niet de enige manier waarop buitenlands gebruik van mobiel internet goedkoper zal moeten worden. Door de nieuwe regelgeving mogen providers hun klanten per maand nog maximaal € 59,50 (inclusief btw) in rekening brengen voor gebruik van mobiel internet binnen de Europese Unie. Wanneer je binnen een kalendermaand 80% van dit bedrag hebt bereikt, krijg je een bericht van je provider. Indien je het volledige maximumbedrag bereikt hebt, wordt je verbinding met mobiel internet verbroken. In het geval je dan toch door wilt gaan, is het mogelijk je provider hiervan op de hoogte te stellen en hiermee boven het oorspronkelijke maximumbedrag te gaan. Ook is het mogelijk je provider te vragen om geen berichten meer te sturen bij het bereiken van de 80% van het maximumbedrag. Let op: onder andere Kroatië, Noorwegen en Zwitserland zijn geen lid zijn van de Europese Unie!