Wat is roaming?

Het gebruik van mobiel internet in het buitenland wordt mogelijk gemaakt door een techniek die roaming wordt genoemd. Wanneer je je op een plaats bevindt waar verbinding met het netwerk van je eigen provider niet mogelijk is, probeert je laptop automatisch verbinding te maken met een van de lokale netwerken. Voor dit gebruik van elkaars netwerken hebben providers onderling afspraken gemaakt. Zo zijn er bijvoorbeeld afspraken over de kosten die ze elkaar hiervoor in rekening brengen, de zogeheten roaming tarieven. Met deze afspraken, die meestal roaming agreements genoemd worden, is het mogelijk geworden om via een ander netwerk dan dat van je eigen provider online te gaan. Wanneer je laptop verbinding wil maken met een lokaal netwerk, zal eerst worden gecontroleerd of er afspraken zijn gemaakt tussen de betreffende providers. Indien dit het geval is, word je vanuit het lokale netwerk doorgeschakeld naar het netwerk van je eigen Nederlandse provider. Vanaf dit moment kun je ook op deze locatie gebruik maken van mobiel internet en is het van groot belang om goed rekening te houden met de kosten die dit met zich mee kan brengen. Om deze kosten zo laag mogelijk te houden, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal handige tips en alternatieve mogelijkheden voor goedkoop (mobiel) internet in het buitenland.

Alternatieven voor roaming

In Nederland zijn er diverse mogelijkheden om hoge roamingkosten te beperken. Je kunt in het buitenland gebruik maken van Wifi of een prepaid mobiel internet simkaart kopen in je land van bestemming. Nadeel is echter dat je met Wifi aardig locatie gebonden bent, en met een locale simkaart ben je maar in één land voorzien van mobiel internet. Een zeer goed alternatief is dan een apparaat waarmee je prepaid datategoed inkoopt en waarmee je dus behoorlijk goedkoop kunt internetten. In Nederland biedt onder andere MyPrivateHotspot dit aan met een oplossing waarmee je goedkoop data kunt roamen in het buitenland.

Hoe werkt MyPrivateHotspot

Je koopt eenmalig een Huawei modem voor € 149,95 en daarna kun je met een prepaid tegoed aan de slag in het buitenland. De werking is simpel, de simkaart is namelijk al geïnstalleerd. Als het modem aanstaat heb je je eigen Wifi hotspot die maximaal 5 apparaten van internet kan voorzien, makkelijk toe te passen op smartphone, ipad en laptop tegelijk!

Kosten

Het grote voordeel van deze oplossing is dat je prepaid tegoed inkoopt en dat je dus nooit verrast wordt met een hoge telefoonrekening na een toch al dure vakantie. Bij MyPrivateHotspot wordt onderscheid gemaakt tussen EuroPlus landen en Verenigde Staten. In EuroPlus landen gelden tarieven van € 0,49 per MB, een stuk minder dan bijvoorbeeld KPN die minstens € 3,50 per Mb kost. Je kunt per simkaart de goedkoopste aanbieder kiezen, bekijk hier alle tarieven per land. Klik hier voor meer meer informatie over MyPrivateHotspot.