Dongel (USB-Modem)

Dongel en USB Modem

Een modem kan ingebouwd zijn of in de vorm van een soort USB-stick formaat worden gekocht. KPN heeft dit laatste type modems bekend gemaakt met de naam 'Dongel'. Ingebouwde modems, ook wel 3G-module genaamd, worden steeds minder gebouwd in laptops vanwege hogere kosten van het eindproduct. De nieuwe iPad van Apple heeft wel een soortgelijk modem ingebouwd.

Bekijk hier een selectie van simlock vrije dongels/ usb modems:

Sim-locked of Sim-lock-vrij?

Externe (usb) modems kunnen sim-locked of sim-lock-vrij zijn. De laatste categorie werkt voor alle simkaarten en providers en heeft vaak al software voor geïnstalleerd van verschillende providers. Zogenaamde sim-locked modems kunnen alleen gebruikt worden in combinatie met (een abonnement van) de simkaart van de provider van het modem.

Wanneer gebruik je een USB-modem?

Meestal wordt er gesproken over mobiel internet op je laptop, of 'laptop internet'. Uiteraard kan mobiel internet ook op andere apparaten worden geïnstalleerd, denk bijvoorbeeld aan:

Echter, omdat de klassieke kasten (desktops) nu niet bepaald mobiel zijn, wordt hier relatief weinig gebruik gemaakt van mobiel internet. Sommige gebruikers hebben alleen mobiel internet en gebruiken tijdens werktijd hun modem in de laptop en thuis op de desktop.

Simkaart

Een SIM (Subscriber Identity Module) kaart is een klein plastic kaartje met een chip waarop de gegevens staan van een gebruiker van een telefonie en of data abonnement. De simkaart is uniek door een referentienummer van 13 cijfers. Deze kaart is soms los te bestellen, maar wordt vaak geleverd in combinatie met een USB-modem. Voor sommige tablets zoals de iPad past alleen de kleinere SIM kaart, de zogenaamde micro simkaart.

Laptop, modem en mobiel internet

U kunt ook een laptop met modem en mobiel internet aanschaffen, een deel van de laptopprijs zit dan verwerkt in de maandelijkste abo-kosten. Bekijk en kies hier een laptop met mobiel internet.