Wifi modem

Een WiFi modem is een apparaat dat draadloos een internetverbinding tot stand kan brengen. Daartoe worden over korte afstanden verbinding gemaakt met een Router. De meeste laptops, netbooks, tablet-pc's en smartphones hebben een ingebouwd WiFi modem. Laptops en netbooks zonder ingebouwd modem kunnen een USB-poort benutten voor een USB WiFi modem. WiFi modems maken gebruik van een internationale standaard IEEE 802.11. Binnen deze standaard wordt gebruik gemaakt van de frequenties in de 2,4 GHz- en/of 5,0 GHz-band.

Eisen WiFi standaard

De eisen aan de Wi-Fi standaard worden gewaarborgd door de 'Wi-Fi Alliance'. Deze vereniging kan het Wi-Fi label toekennen als het product aan een aantal belangrijke internationale standaarden voldoet. Dit is met name belangrijk voor de compatibiliteit met andere Wi-Fi producten. WiFi wordt voornamelijk gebruikt binnen werkomgevingen en huishoudens die een ADSL- of kabel verbinding hebben. Middels een router wordt deze bedrade verbinding draadloos. Hierbij speelt ook beveiliging een rol. Je kunt het netwerk versleutelen met een wachtwoord, zodat alleen mensen met het wachtwoord gebruik kunnen maken van het netwerk. Onbeveiligde of niet versleutelde netwerken zijn voor iedereen toegangkelijk.

Verschillende WiFi standaarden

Bovenstaande verschillende standaarden varieren met name op de downloadsnelheid. 802.11b is met maximaal 11 megabit per seconde de traagste standaard; 80211g haalt maximaal 54 megabit per seconde. Meer info over de standaarden.

WiFi kent verschillende versleutelingsstandaarden

Over het algemeen kunnen Wifi modules in uw laptop met zowel onbeveiligde als WEP als WPA / WPA 2 netwerken verbinding maken.Bekijk hier hoe je een Wifi punt van je Windows laptop maakt: