Wat brengt netneutraliteit?

Gepubliceerd op 11 mei 2012 door Jesse

Netneutraliteit is in de wet vastgelegd en betekent dat er een soort garantie is voor vrije toegang tot internet en dat aanbieders geen extra kosten in rekening mogen brengen voor concurrerende diensten.

Overal zelfde toegang?

Je moet als (eind)gebruiker alle websites en online diensten bij elke provider met gelijke snelheid en kwaliteit kunnen gebruiken. Dat betekent in de praktijk dat een KPN een online opslagdienst niet mag blokkeren of vertragen omdat ze zelf een vergelijkbare dienst aanbieden. Dit geldt voor aanbieders van vast internet (bijvoorbeeld ADSL of Kabelinternet) maar ook voor aanbieders van mobiel internet.

Mobiel internet geniet ook 'netneutraliteit'

Ook op je iPad of smartphone moet je alle websites via alle providers op gelijke wijze kunnen benaderen en gebruiken. Hier is dan nog iets interessants aan de hand met (bijna) gratis diensten als What's app en Skype. Diverse Telecomproviders wilden voor het gebruik van deze programma's extra kosten in rekening brengen omdat klanten er minder door bellen en smsen. Met het passeren van de eerder genoemde wet is dit verboden, Skype en What's app moeten onbeperkt (dus niet trager) en onbelast (geen extra kosten) gebruikt kunnen worden.

Tags

NETNEUTRALITEIT

Gerelateerde nieuwsberichten